Czym zajmuje się KAMIENIARSTWO ?
Temat: Chemiczne dodatki do żywności od A do Z
...obecna jest w żółtkach jaj, wątrobie wołowej, orzeszkach ziemnych oraz niektórych owocach i warzywach. Wytwarza się ją z ziarna soi i oleju. Ma właściwości antyutleniajace. MIĘDZYNARODOWY SYSTEM KODÓW Wszystkie dopuszczone w handlu międzynarodowym chemiczne dodatki spożywcze mają oznaczenie złożone z litery E i cyfr od 100 do 1999, np. E235, E236 itd. Liczbowa cześć kodu odnosi się do grupy, w jakiej znajduje się dana substancja: barwniki ( E100-199), konserwanty (E200-299), antyoksydanty (E300-399), emulgatory, środki spulchniające, żelujące (E400-499), środki pomocnicze (E500-599), wzmacniacze smaku i aromatu (E600-699), środki słodzące i nabłyszczające (E900-999), stabilizatory, konserwanty, zagęstniki (E1000-1999). NOEL (Z ang. No observed adverse effect level) maksymalna dawka substancji dodatkowej, która może być stosowana bez wywołania efektu...
Źródło: jogin.hopto.org/forum/viewtopic.php?t=1568