Czym zajmuje się KAMIENIARSTWO ?
Temat: czy gotowanie jest wyrazem miłości
...święta. Ale robię rzadko, bo nie mam czasu. Dlaczego w kawałkach? Czy to takie mięso, że wyjściowo jest w kawałkach? Bo ja wolę pojedynczy kawałek przysmaczyć, zabejcować, a potem uduisc albo upiec (de facto moje pieczenie to również duszenie, bo w dużej ilości sosu). I trwa kilkukrotnie krócej, i zdrowsze. oczywiście, można robić rzeczy bardziej pracochłonne, ale wtedy nie ma się co dziwić, że długo trwa. nie mozna równoczesnie robić vol-au-vent w cieście francuskim i domagać się rad, jak przygotowac obiad w 10 minut No, chyba że ciasto gotowe
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65902
Temat: Kuchnia francuska
vol-au-vent z grzybami Składniki : 50 dag mrożonego ciasta francuskiego 40 dag mrożonych grzybów 1 cebula 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła sól Wykonanie : Ciasto rozmrozić, wyciąć krążki o śr. 7 cm. W 2/3 krążkach wyciąć pierścienie, ułożyć na krążkach, piec 30 minut w 220 st. Grzyby poddusić na maśle z cebulą, dodać smietanę, przyprawić, wyłożyć ma ciasto.
Źródło: rozrywka.forumowisko.net/viewtopic.php?t=14
Temat: Kuchnia
...czegoś, co stoi na gazie z małą ilością wody w sobie, jak bigos albo ryż. Trzeba to często mieszać. Zawsze się przypala, diabelstwo... Poza tym, idzie mi w kuchni raczej dobrze. Lubię eksperymentować, ale nie mam po temu wielu okazji. Mam za to popisowe numery na różne okoliczności. Na przykład ciasto jogurtowe. Niby proste, ale nikomu nie chce się tego robić, bo wziąwszy razem z czekaniem, zabiera zbyt dużo czasu. No i ciesteczka francuskie, vol au vent czy coś takiego. Coś na kształt babeczek, z dziurką w kształcie gwiazdki, napełnione galaretką i pomalowane na brzegach białą i ciemną czekoladą. To robię tylko na wigilie klasowe moim braciom. Smaczne, ale roboty na dwa dni. A i to jeśli kupuję gotowe ciasto francuskie. Inaczej to na trzy. Aga.M dnia Nie 13:24, 24 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Źródło: antsweet.fora.pl/a/a,301.html
Temat:
...od pierwszej nocy, kiedy powiedział im o Voldemorcie torturującym Olivandera. - Mama myśli, że jeśli powstrzyma was od trzymania się razem i planowania to będzie umiała opóźnić twoje odejście. – Ginny powiedziała Harryemu półszeptem kiedy rozkładali stół do obiadu trzeciej nocy jego pobytu. - I myśli, że co się wtedy stanie? – odbąknął Harry – Ktoś inny zabije Voldemorta podczas gdy ona trzyma nas tutaj, by robić vol-au-vent? - Więc to prawda?- spytała – Właśnie to masz zamiar zrobić? - Ja… Nie… tylko żartowałem – odpowiedział wymijająco Harry. Wpatrywali się w siebie nawzajem, ale jej wyraz twarzy zdradzał coś więcej niż szok. Nagle Harry uświadomił sobie, że to był pierwszy raz, że miał z nią być sam na sam od czasu tych paru skradzionych godzin w odludnym kąciku w Hogwarcie. Był pewien, że ona również...
Źródło: laukazthevampire.fora.pl/a/a,2.html
Temat: Pierdzielenie o niczym
Vol-au-vent z mózgiem i pieczarkami czyli: Woląłwęt z muskiem i pieczarami składniki: Ciasto podstawowe: 35 dag tego białego sypkiego w słoiku z napisem ''mąka'' ( nie dodawać słoika! ) jajco Ciasto maślane: 40 dag margaryny (masła) - a właśnie że margaryny! Nadzienie: 60 dag musku 25 dag pieczar 3,5 łyżki margaryny ( masła! ) 10 dag sera żółtego ( wystarczą skarpety ) mała...
Źródło: goth.fora.pl/a/a,182.html
Temat: Co znaczą symbole CV ... ?
...2. (fig, outlet)upust: she gave ~ to her anger dała upust swojemu gniewowi. vt (fig):she ~ed her ill-temper on her children rozładowała swój zły nastrój na dzieciach. [vent] odpowietrznik, otwór, otwór/kanał wentylacyjny, wejście, wlot, ujście, upust, folga; give ~ to one's feelings dać upust swoim uczuciom, pofolgować sobie; give ~ on sth/sb wyładować się na kimś/czymś; give ~ to a noise wykrzykiwać, wrzeszczeć vol-au-vent [voləu`va:N]
Źródło: computerworld.fora.pl/a/a,2086.html
Temat: przystawki
melon i szynka gorgonzola (ta twardsza) i gruszka suszony pomidor i mozzarella avocado wypełnione guacamole krewetki na zimno lub na ciepło vitello tonnato mini grzanki z pasztetem (fois gras np . ) , pastą z tuńczyka itp vol au vent na tysiące sposobów musy na słono a do tego .. grissini (grube paluszki) lub krakersy oliwki, cebulki, czosnek marynowany warzywa krojone w slupki podawane z maczanką oliwną (albo winegretrem) dipy dipy dipy... koreczki z : pomidorkó koktajlowych i mini mozzarelek... koreczki owocowe itp
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=17624